Create New Post

C MCQs - 13

  1. What will be the output of the following code snippet?
 #include <stdio.h>
int main() {
    int arr[] = {1, 2, 3, 4, 5};
    int *ptr = arr;
    printf("%d\n", *(ptr + 2));
    return 0;
}
 
a) 1  
b) 2  
c) 3  
d) 4  

**Answer: c) 3**

122. Which function is used to find the largest integer not greater than x in C?

a) ceil()  
b) floor()  
c) round()  
d) trunc()  

**Answer: b) floor()**
 

123. What will be the output of the following code snippet?

 
#include <stdio.h>
int main() {
    int x = 5, y = 10;
    printf("%d\n", x < y ? x++ : y++);
    printf("%d\n", x);
    printf("%d\n", y);
    return 0;
}
 

a) 5, 6, 10  
b) 5, 6, 11  
c) 5, 5, 10  
d) 5, 5, 11  

**Answer: a) 5, 6, 10**

124. Which of the following is used to access the last element of an array in C?

a) arr[length - 1]  
b) arr[length]  
c) arr[length + 1]  
d) arr[-1]  

**Answer: a) arr[length - 1]**

125. What will be the output of the following code?

 
#include <stdio.h>
int main() {
    char str[] = "Hello";
    printf("%c\n", str[5]);
    return 0;
}

a) H  
b) e  
c) l  
d) \0  

**Answer: d) \0**

126. Which header file is required to use the pow() function in C?

a) <stdio.h>  
b) <stdlib.h>  
c) <math.h>  
d) <ctype.h>  

**Answer: c) <math.h>**
 

127. What will be the output of the following code?

#include <stdio.h>
int main() {
    int x = 5, y = 10;
    x ^= y;
    y ^= x;
    x ^= y;
    printf("x = %d, y = %d\n", x, y);
    return 0;
}
 
a) x = 5, y = 10  
b) x = 10, y = 5  
c) x = 0, y = 0  
d) Compiler error  

**Answer: b) x = 10, y = 5**
 

128. What does the isdigit() function in C do?

a) Checks if a character is a digit  
b) Converts a character to its lowercase equivalent  
c) Converts a character to its uppercase equivalent  
d) Checks if a character is a whitespace character  

**Answer: a) Checks if a character is a digit**
 

129. What will be the output of the following code?


#include <stdio.h>
int main() {
    int x = 5;
    printf("%d\n", x++);
    printf("%d\n", ++x);
    return 0;
}
 

a) 5, 7  
b) 5, 6  
c) 6, 6  
d) 6, 7  

**Answer: b) 5, 6**

130. In C, what is the purpose of the goto statement?

a) To exit a loop  
b) To transfer control to a labeled statement  
c) To skip the remaining code in a loop and continue with the next iteration  
d) To terminate the program  

**Answer: b) To transfer control to a labeled statement**

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

25830